torsdag 26 juni 2008

Mörka natt, blodiga nyårsnatt

Efter "Stilla natt, blodiga natt" och "Alla Helgons blodiga natt" är det så dags för filmen med den mest fantasilösa titeln av de tre - "Mörka natt, blodiga nyårsnatt". Man kan ju verkligen fråga sig vem som kläckte en så sökt titel, men när man ser vem som spelar den kvinnliga huvudrollen så förstår man att filmen heter som den gör.

Jamie Lee Curtis var vid den här tiden skräckfilmernas drottning och det var förståss det storslagna genombrottet i "Alla Helgons blodiga natt" som gjorde att den här filmen fick sitt namn.

"Mörka natt, blodiga nyårsnatt" har annars ingenting gemensamt med de två namnlika föregångarna; ingen av de tre filmerna hör ihop med varandra på något sätt annat än när det kommer till de svenska titlarna.

Det är nyårsafton och ett gäng medicinstuderande ställer till med en storslagen fest för att fira att studierna är fullbordade. Man har kommit på den briljanta idén att hyra ett tåg och det hela artar sig till att bli ett party som sent kommer att glömmas.

Men med på resan finns någon som har ont i sinnet och som helst ser att några av festdeltagarna dör en kvalfull död. Och snart går ingen längre säker på tåget...

"Som en "Alla Helgons blodiga natt" på ett tåg" skrev någon rescensent när den här filmen hade premiär, och det är faktiskt en ganska bra beskrivning. Filmen är dock varken lika bra eller spännande som Carpenters mästerverk, men det är dock en gedigen och välgjord film, och klart sevärd.

Jamie Lee Curtis är förstås bra i rollen som Alanah. Annars är skådespeleriet på en medelmåttig, men dock fullt godkänd nivå.

Roger Spottiswoode lyckas bra med att krama ut mycket spänning ur ett ganska tunt manus. Tyvärr får vi inte lära känna karaktärerna särskilt väl och de blir smått anonyma för oss; ett litet minus i kanten. Handlingen känns lite sökt ibland, men detta är petitesser som man kan stå ut med och filmen är, som sagt, klart sevärd.

Rekommenderas



Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


http://intressant.se/intressant



Inga kommentarer: