tisdag 2 december 2008

Huset som Gud glömde

Huset i Amityville på Long Island verkar helt perfekt där det ligger så vackert nere vid floden. Men i sådana här filmer får lyckan aldrig vara beständigt - och skenet bedrar...!

George och Kathy Lutz tror sig ha hittat sitt drömhus, och när priset visar sig vara otroligt lågt behöver de inte fundera särskilt länge innan de bestämmer sig för att slå till. Några veckor senare flyttar de in i det underbara huset tillsammans med Kathys tre barn från ett tidigare äktenskap.

Allting skulle kunna vara perfekt - men huset har en tragisk historia. Ett år tidigare har en hel familj mördats där, och det dröjer inte länge förrän familjen Lutz börjar undra om de verkligen är ensamma i huset...!

1979 kom Stuart Rosenbergs numera klassiska filmatisering av Jay Ansons bok "The Amityville Horror" med James Brolin och Margot Kidder i huvudrollerna. Filmen blev mycket omtalad när den kom på grund av att den sades bygga på verkliga händelser. I dag vet man att allting var en gigantisk bluff och att det inte finns någon sanning bakom de påstådda spökerierna i huset. Att en hel familj mördades där är dock sant och för den som vill läsa mer om huset och dess historia går det bra att besöka The Amityville Murders - The Story Behind the Haunted House and Murders.

Själva filmen skräms inte särskilt mycket idag, och frågan är om den egentligen gjorde det redan när den kom. Som skräckfilm är den relativt snäll och framför allt fri från våld. Själva historien är dock bra och förmår fortfarande att fascinera, och både James Brolin och Margot Kidder är bra i huvudrollerna. Tempot är dock väldigt långsamt vilket i och för sig brukar vara bra i den här typen av filmer. Rosenberg förmår dock inte bygga upp någon vidare skräckstämning och det hela känns mest segt. Dock överträffar den här versionen den nyinspelning som gjordes häromåret. Skall du se "Huset som Gud glömde" skall du definitivt välja originalet framför remaken.






Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


intressant.se

Inga kommentarer: