måndag 20 oktober 2008

Fredagen den 13:e del 2

Att det skulle bli en uppföljare på "Fredagen den 13:e" var det ju ingen tvekan om, och 1981 gick den upp på biograferna.

Det beslutades att man absolut inte skulle ändra på någonting i det vinnande konceptet från originalfilmen. Så här finns följdaktligen ett läger och några ungdomar samt Jason som vässar knivarna i buskarna. Och eftersom "Fredagen den 13:e del 2" också blev en succé så ser fortfarande alla "Fredagen den 13:e"-filmerna likadana ut. Varför ändra på någonting som fungerar...?!

Det är bara i "Fredagen den 13:e del 6" som man vågat lägga till en massa svart humor som fungerar alldeles utmärkt och som gör filmen väldigt rolig. En av de bästa i serien!

Paul (John Furey) och Ginny (Amy Steele) skall tillsammans leda en utbildning för lägerledare vid Crystal Lake. De känner väl till händelserna vid Camp Crystal Lake, och de är också medvetna om att de är de första som återvänder till sjön efter de blodiga händelserna där. Camp Crystal Lake är förseglat och förbjudet område och Paul är övertygad om att ingenting skall hända.

Dock har det redan hänt saker, faktiskt innan ens förtexterna hunnit rulla. Vi får i en lång inledande sekvens följa Alice (Adrienne King), flickan som överlevde Camp Crystal Lake. Hon plågas av minnena från de förfärliga händelserna och är fortfarande orolig att Jason skall komma efter henne. Och den här kvällen ringer plötsligt telefonen - men när hon svarar är ingen där...

"Fredagen den 13:e del 2" är en film som är stöpt efter mall 1 A. Här finns allt det som vi förväntar oss skall finnas i en uppföljare till "Fredagen den 13:e". Regissören Steve Miner har dock gjort ett gediget hantverk och filmen är välgjord. Amy Steel glänser i rollen som Ginny och hon bär hela filmen på sina axlar. Här finns många actionscener och slutet är faktiskt mera spännande än i originalfilmen.

Dock blir aldrig personerna lika engagerande som i den första filmen. Ungdomarna här blir tämligen anonyma då de är alldeles för många att hålla reda på. Detta drar ner betyget en hel del.

Kort sagt kan man alltså säga att "Fredagen den 13:e del 2" är precis som man kan vänta sig, och du som gillade den första filmen blir definitivt inte besviken.

I ett avseende överraskar dock filmen rejält, och det är med den inledande sekvensen med Adrienne King. Här har Steve Miner lyckats iscensätta en scen som är så fruktansvärt spännande att jag nästan är glad att inte hela filmen är i samma stil; det hade man aldrig klarat av. Den är något av det mest nervpirrande jag har sett.

Denna scen skvallrar om att "Fredagen den 13:e del 2" hade kunnat bli något alldeles exceptionellt om Steve Miner hade hållit samma höga klass filmen igenom. Min teori är dock att producenterna ville att den skulle se ut som den gör för att inte förlora publiken från föregångaren. Tråkigt, men det är bara att njuta av den "lilla" pärlan innan förtexterna. Se till att ha kudden i beredskap...



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


intressant.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

Snuskgubbe !!
Va haru på min sida å göra
Håll dig till tanter i din ålder

Unknown sa...

Jag vill bara säga att jag har bemött den här kommentaren i ett av mina inlägg som heter "Är jag en snuskgubbe?"