måndag 4 augusti 2008

Grease 2

"Vad då? Finns det en uppföljare?" var det en i ensemblen för musikalen "Grease", som har premiär på Maximteatern i Borlänge 22 augusti, som undrade när jag berättade att det faktiskt finns en fortsättning på musikalen "Grease".

"Grease 2" kom 1982 och vad kanske många inte vet är att det var här Michelle Pfeiffer gjorde sin debut. Och hon är faktiskt riktigt, riktigt bra. Detsamma kan man säga om resten av ensemblen. De gör det mesta av sina roller. Ändå vill det sig inte; "Grease 2" är ingen bra film.

Att göra en uppföljare till den monumentala succén "Grease" är ju att ta fan i båten; det visste naturligtvis de som drog igång det här projektet. Men kanske problemet ligger i att man försökte upprepa konceptet i föregångaren.

Vi har exakt samma historia som i "Grease", men den här gången är det Maxwell Caulfields karaktär som blir kär i den tuffa och vackra tjejen (Pfeiffer) som är medlem i Pink Ladies. Det fungerar och storyn är väl tillräckligt bra för att få filmen att bli någorlunda engagerande.

Men det är när det kommer till sångnumren som problemen börjar. Här saknas de riktiga hitarna som en musikal kräver. Visst finns det några nummer som sticker ut, t ex öppningsnumret "Back to school" och den roliga "Reproduction" när klassen skall ha sexualundervisning. Men utöver det så hamnar övriga låtar i bottenslammet och de förmår inte att lyfta filmen. Man blir snarare irriterad när man hör introt från "Summer nights" i "Grease" upprepas i den trista "Score tonight". Dock är alla nummer bra genomförda (förutom "Score tonight") av den duktiga ensemblen. Lorna Luft, Liza Minellis halvsyster, sticker ut med sin härliga röst.

Men det är först när Michelle Pfeiffer kommer loss i den häftiga "Cool rider" som det händer något. Dels sjunger Pfeiffer riktigt bra men det är framför allt musiken som får mig att spetsa öronen. Plötsligt försöker "Grease 2" hitta sin egen nisch och inte gå i föregångarens fotspår. Och det funkar riktigt, riktigt bra. Den lite tuffare och rockiga stilen klär en film som har en motorcykel i sin logga och jag inser att det var så här filmen skulle ha byggts från början - ruffigt. Då hade den fungerat betydligt bättre.

Om man inte ser "Grease 2" som en uppföljare så är den godkänd; som uppföljare dock blir den bara medelmåttig. Synd på en film som har en så bra ensembel. Det hade kunnat bli riktigt bra...


Se trailer för "Grease 2" (trailern börjar efter det korta reklaminslaget)


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


intressant.se

Inga kommentarer: